Alle blogs, Boeken

Recht uit mijn hart

De psalmen, als kind moest ik ze leren, berijmd en onberijmd, en wat had ik er een hekel aan! Maar nu, tientallen jaren later, vind ik het heerlijk dat ik ze heb meegekregen en moest leren, want juist in de psalmen vind ik zo veel herkenning van mijn eigen gevoelens, emoties en gedachten!

Dan weer klaag ik mee met een psalmist: ‘Hoe lang nog, Heere?’ en dan weer jubel ik het samen met hem uit: ‘God is goed!’ Maar behalve dat de psalmen me aanmoedigen om mijn hart uit te storten voor God en Hem te prijzen, herinneren ze me ook steeds weer aan Gods liefde, bescherming, genade en eeuwige trouw. Ik kan oprecht zeggen dat ik van de psalmen houd!

Daarom vond ik het een voorrecht om dit schrijfboek bij de psalmen te mogen samenstellen, alle psalmen weer eens helemaal door te nemen en er iets uit te halen wat zich leende voor een vraag, een gebed, een gedachte.

Op elke rechterbladzijde van dit schrijfboek vind je een of meerdere vragen, die bij de psalm(en) op de linkerbladzijde horen. Evenals in de psalmen zelf komen in het schrijfboek sommige onderwerpen meerdere malen aan de orde, maar voor zover als mogelijk is, wel met een verschillendeinsteek.

En verder: omdat de psalmen vanuit de ik-vorm zijn geschreven, heb ik ervoor gekozen om ook de vragen vanuit de ik-vorm te schrijven, zo blijven ze dicht bij jezelf. De ene vraag zal je meer aanspreken dan de andere, en misschien spreken de vragen je soms helemaal niet aan.

Voel je dan vooral vrij om zelf iets anders uit de psalm te pakken waarover je wilt schrijven. Het is jouw schrijfboek; niets is fout!

Genoeg geschreven nu, de beurt is aan jou. Maar een ding wil ik nog zeggen: het is mijn gebed en verlangen dat dit schrijfboek je tot zegen mag zijn.

Sjalom!
Marianne Grandia

Tekst: © Recht uit mijn hart (Marianne Grandia)

In het hart van de Bijbel vinden we het boek Psalmen. De liederen zijn stuk voor stuk een vertolking van wat in het hart van de schrijvers leeft. En niet alleen bij hen; de psalmen bieden veel herkenning! Maar meer dan dat: ze moedigen ook aan om je hoofd op te heffen naar God, Hem te vertrouwen en Hem te prijzen. Recht uit mijn hart nodigt je uit om na het lezen van een psalm bij jezelf naar binnen te kijken en – recht vanuit je hart – op te schrijven wat daar leeft. Op de linkerpagina’s staan de psalmen uit de Herziene Statenvertaling afgedrukt, op de rechterpagina’s is veel schrijfruimte, en worden er ook concrete vragen aangereikt als opstapje tot het schrijven.

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *